Sapuskaa ja valkkaria

Hola!

 Mainitsin eilen Instagramissa, että kokkaan tai ainakin jotenkin valmistan carbonaraa ja kysyin valkoviinivinkkiä paritusta varten. Sain jälleen kehittyneemmältä viinikonkarilta erittäin hyvän ehdotuksen, jonka esittelen kohta. Lisäksi käyn läpi mun oman viiniparituksen pakastepizzalle viime viikolta. Se ei ollut yhtä hyvä. Carbonara on muuten sellainen ruoka, että se on helppo tehdä hyväksi, mutta vaikea tehdä loistavaksi. Ymmärrettävästi mun carbonarat jäävät tohon hyvä –kategoriaan, mutta sanoisin että sen kärkipäähän!

Ehdotus Instassa siis oli, että valitsisin Pinot Grigio –rypäleen tai Soaven alueen viinejä. Soave kuulosti hauskalta, joten lähdin etsinnälle mun lähiputiikkiin, mutta Soave –viinejä oli siellä varsin vähän, joten vaihdoin Grigioon. Tässä vaiheessa tartuin oljenkorteen ja kysyin Alkon henkilökunnalta apua, joka suositteli ZeroPuro Landaeta. Mulle kerrottiin, että tämä puteli ja tavara sen sisällä on hc-luomua, eli nyt kun Googlettelen, niin pullo on etikettiä myöten tuotettu ekologisesti. Kuulin myös sanan al-kuviini, jonka jälkeen mä yhdistin sen alkuviiniin, jonka taas yhdistin jollain lailla ekologisuuteen ja olin kuullut sen monista yhteyksistä. Ja tottahan tosiaan, Alkon sivuilla kerrotaan alkuviineistä (Natural Wine), jotka valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti sekä ilman moderneja viininvalmistusmenetelmiä, jotta rypäleen alkuperäinen maku tulisi esille. Esimerkiksi alkuviinessä ei käytetä ollenkaan tai hyvin vähän sulfiitteja säilymiseen.

Viini on väriltään oranssi! Ilmeisesti johtuu siitä, että alkuviinejä ei suodateta. Alkuun luulin, että mun Coraviniin oli jäänyt punkkua aiheuttaen oranssin värin, joten kaadoin testiversioita pariin eri lasiin kunnes muistin, että Alkossakin oli kerrottu oranssisuudesta. Noh, kyllähän mulle ylimääräinen viini kelpaa, enkä oo vielä ostanut kaatosaavia (ei liene oikea termi). Tosin Coravinin idea vähän katoaa, jos suhauttelee yhdessä päivässä koko pullon tyhjäksi. Eniveis, Pinot Grigio tai Pinot Gris on valkoviinirypäle, josta saa Juomavinkki.fi:n mukaan tiiviitä ja mausteisia viinejä.

edf

Nyt toimi hyvin! Sopivasti happamuutta taittamaan pastaa ja paljon hyviä sitruksisia ja pehmeän marjaisia aromeja. Mun mielestä käy tosi hyvin pastan kanssa, että myös ilman mitään safkapalaa. Tämä olis ollut parempi myös viime viikon pakastepizza päivänä, jolloin join Pratsch Grüner Veltlineriä, joka tosin oli todella hyvä viini sekin!

Grüner Veltliner on tässä se rypäle, joka on Itävallan viljellyin. Juomavinkki.fi:n mukaan tyypillisiä aromeita on sitruksisuus ja pippurisuus, mitä aistin myös tästä. Rypäleestä pitäisi yleisesti saada monikäyttöisiä ruokaviinejä. Pratsch hyppäs mun taskuun, kun kysyin lähi-Alkossa rieslingin kaltaista rypälettä. Mistäänhän en mitään tiedä, mutta sen tiedän että rieslingit on tunnetuimpia rypäleitä Suomessa, joten halusin jotain vähemmän yleistä. Yritin nopeasti ottaa selvää minkälainen sööri etiketissä oleva Stefan Pratsch on, mutta ilmeisesti luomuviinituottaja.

smartcapture

Viini oli siis tosi hyvää ja toi pippurisuus kuvastaa hyvin. Mukavasti happoja ja raikkautta. Jostain syystä ei vain mun pakastepizzaan sopinut. Tosin nyt kun oon kelaillut ja kirjoittanut sanan pakastepizza viis kertaa, niin ehkä se vika olikin ruuassa…

 

 

Kategoriassa Muu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *