Coravin ja minitasting

Tiistaipullon aika!

 Mulla on uus laite… ja sen nimi CORAVIN! Oon vähän niitä tyyppejä, jotka heti kun näkee jonkin erikoisen harrastukseen liittyvän välineen, niin se on pakko hankkia. Luin Coravinista vuos sitten Viinilehdestä, joka oli mun käteen tutun luona tarttunut. Kuten esittelyssä kerroin, en ollut silloin edes ihmeemmin kiinnostunut viineistä, vaikka niistä tykkäsinkin. Silti Coravin -mainoksen nähtyäni päätin, että tuon vielä joku päivä hankin. Vähän aikaa sitten muistin näkemäni mainoksen ja mun silmät suureni. Nyt oli tilaisuus ostaa se hyvällä omalla tunnolla. Tai ainakin omalla tunnolla. Coravin on siis laite, jonka avulla pystyy ottamaan viiniä lasillisen ilman pullon korkin aukaisua, eli ilman viinin hapettumista ja jalan makuiseksi muuttumista. Jos oikein ymmärsin, niin tää on ensimmäinen laite, joka oikeasti toimii. Tätä mainostetaan etenkin ravintoloille arvoviinejä varten, mutta jos jokin kelpaa huippuravintolan sommelierille ja arvoviineille, niin se kelpaa Viinioppipojalle ja Viinioppipojan viineille.

ptr

 

Laite toimii siten, että ohut neula painetaan suojakapselin ja korkin läpi. Neulan toisessa päässä on sellainen hökötys, jonka sisällä kaasupatruuna. Patruunan sisällä oleva mauton kaasu korvaa neulan läpi pullosta poistuvan viinin. Lisäksi korkki joustaa siten, että se menee itsestään umpeen.

Nyt on taas hyvä hetki käyttää mun Coraa, kun vertailen viime viikon tiistaipulloa Château Fontesteau 2012 ja sen iso-broidia 2008. Vinkin tähän antoi mun instagramin viinikonkarituttu @topiid. Ja vertailuistahan mä eniten tykkään!

2008 vuoden versiossa on rypäleinä käytetty lisäksi Petit Verdota. Nautiskelija.fi:n sanakirjan mukaan Petit Verdot on erityisesti Bordeaux´n yhteydessä mainittu hyvin tanniininen rypäle, jota saatetaan käyttää vain muutama prosentti viinin rypäleistä. En nyt vielä ota selvää, mutta kertokaa joku jos tietää, että pitääkö vähäinenkin määrä muuta rypälettä ilmoittaa selkeästi etiketissä puhuttaessa korkealuokitelluista viineistä?

Mutta nyt on Coralla suhauteltu, joten tässä herrasväki, tai jos oon ainoa lukija niin arvon Viinioppipoika, mielipiteet:

10 min meni äsken istuessa ja olen valmis tuomiolle. Maussa oli isoin ero. Tuo 2008 versio oli tosiaan selkeästi tanniinisempi ja jäi tuntumaan suuhun pidemmäksi aikaa. Myös yrttisyyttä ja savuisuutta (eri kuin viskeissä) oli enemmän havaittavissa 2008 flaskassa. Marjaisuutta taas oli enemmän 2012 putelissa, vaikkei se siis mikään marjainen viini ollut. Ja hetki! Pidin juuri uuden 10 min istunnon, niin havaitsin nyt selkeämmän eron tuoksussa kahvisuudessa ja tammisuudessa, joita 2012 flindassa on huomattavasti enemmän. Maun puolesta toi 2008 osu enemmän itselleni, mutta ei kumpikaan varsinaisesti oo viinejä, jota juon katsellessani How I met Your Motheria Netflixistä. Ruuan kanssa taas erinomaisia ja ajatuksia herättäviä (hoh!).

Niille jotka eivät tiedä, niin viskeissähän ei tapahdu pullossa kypsymistä. Jos jotain tapahtuu aikojen saatossa, niin se on yleensä negatiivista, mutta ei usein sitäkään. Eli viskeissä tammi määrää. Lisäksi uskoisin tuovan ennakkoluulottomuutta viineihinkin, että viskeissä olen jo ”kauan” aikaa sitten ymmärtänyt, että vanha ei ole automaatio paremmalle. Mulle vanha viski on 25-60 v, ja tältä väliltä oon maistanut paljon omaan mieltymykseen huonompia viskejä, kuin vaikka monia 8-12 v. Ja vaikka kriitikoiden suussa on multaa ja oma päätös pitää tehdä omalla suulla, niin heidän arvosteluistaan voi lukea kuinka vanhat viskit eivät useinkaan ole parempia. Toki valikoidusti vanhat voivat olla huikeita, kuten varmaan viineissäkin.

Aasinsiltana kriitikoista, vinitoissa ilmeisesti Robert Parker on The One, hyvässä ja pahassa. Viskissä ei varmaan yhtä ultimaattista tyyppiä ole, mutta online -arvostelija Serge Valentin on varmaan luetuimpia. Aiemmin kuuluisa vahvat mielipiteet omaava viskikirjailija taas oli Michael Jackson (päässä alkoi soimaan Smooth Criminal, mutta tää on eri Jackson).

Pysäytän tähän ennen kuin ihan hullaannun ja rönsyilen.

Kategoriassa Muu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *