Viinisana

Terve taas! Ennen kuin pääsen illan teemaan, niin kerron kokemuksen mikä voi sattua ainakin viinioppipojalle.

Olin viime kesänä viettämässä Italiassa 6 päivää, joista 2 Bardolinossa Gardajärven rannalla. Bardolinossa muuten tuotetaan omaa viiniä, mutta Veneton seudun (mihin Bardolinokin kuuluu) viinit ovat varmaan tunnetumpia Valpolicella –viineistä. Bardolino ei kaupunkina mua juuri napannut, mutta hyviä ravintoloita on aina hauska kierrellä. Päädyinkin istumaan johonkin ravintolaan, minkä nimeä en muista, ja tilasin pastaa ja sen frendiksi valkoviiniä. Joku tuntemattomaksi jäänyt pullo tuotiin ja mun annettiin sitä ekaksi maistaa. Noh, aloin sitä tuoksuttelemaan kunnes jotenkin ihmeessä onnistuin ”haistamaan” sitä nenääni, jonka jälkeen aloin yskiä holtittomasti ja mun nenästä lensi viiniä vieressä istuvan päälle. Samalla mun ruokatoverini hölmistyi, että mitä ihmettä mä teen ja tiputti oman viinilasinsa maahan hajoten. Loppuilta menikin hartaassa hiljaisuudessa, mutta tehokkaasti syöden ja nopeasti poistuen.

Eli siis kirjat. Mun hyllystä löytyy verrattain paljon viskikirjoja. Suurin osa on aika tusinatavaraa, mutta suomalaisesta kirjallisuudesta tähän liittyen oon ylpeä! ”Viskikeisari” Jarkko Nikkasen viskikirjat ovat laadukkaasti tehtyjä ja suosittelen niitä hankkimaan, jos aihe kiinnostaa. Olen nyt ostanut kaks viinikirjaa, jotka ovat kanssa todella hyviä ulkoasultaan, että sisällöltään.

mde

Master of Wine Essi Avellanin kirja Champagne on tosi tyylikäs ja sisällöltään laadukas kirja samppanjasta, itse juomasta että Champagnen alueesta. Kirjassa käydään läpi samppanjan valmistusta, samppanjataloja ja valikoituja tuotteita näiltä. Lisäksi kirjassa käydään läpi matkasuunnittelua varten Champagnen alueen ravintolat, hotellit sekä turisteja vastaanottavat talot ja näiden aukioloajat yms. Tää kirja on hyvä niin oppilaille kuin konkareillekin. Enkä tarkoita sillä tavalla kuin joka kirjasta melkein sanotaan. Tai sillä tavalla, kun koululaislehden ammatinvalinta-artikkelissa ammattimainen seinään tuijottaja sanoo jokaisen työpäivän olevan erilainen.

Toinen kirja on Pekka Nuikin ”Aikamatkoja viinimaailmassa – Drinking history II”. Pekka Nuikki ei ollut yhtä tuttu kuin Essi Avellan, mutta yhdistin nimen viinimaailmaan. Pian luinkin, että Nuikki on mm. FINE-lehden perustajia, tunnettu valokuvaaja ja viinisijoittaja. Hänen kirjansa käy läpi eri vuosikertojen viinejä alkaen vuodesta 1727. Huh! Tähän kirjaan valikoidut viinit ovat ilmeisesti muutenkin arvostettuja ja merkittäviä (ja samalla överi-hintaisia), joten tuolta osin on toki vaikea samaistua maistelukokemuksiin. Mutta! Nuikki kirjottaa älyttömän mukaan tempaavasti ja mielenkiintoisesti hetkistä, kun avaa hyvin vanhan ja mahtavan viinin. Tää on totaalinen haaveilukirja, vaikka mulle ei viinimaailmassa edes mitään ”legendaviinejä” ole vielä päässyt syntymään, kuten vaikkapa viskeissä.

edf

Tämän illan pullokaveri on muuten nimeltään Château Fontesteau 2012 (AC Haut-Médoc) Bordeaux´sta. Sanakirja esiin, AC = Appellation controlèe ranskalaisten viinien alkuperäisluokitus, jonka pitäisi taata viinien korkean laadun (huh, tästä löytyy älyttömästi tekstiä, kun netistä kaivaa). Italiassa sama juttu DOC ja DOCG (laadun takaa Italian valtio). Haut-Médoc taas tarkentaa alueen.

Rypäleinä tässä on käytetty Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ja Merlot. Cabernet S on näemmä Bordeaux´n viineissä suosittu. Viinikonkari Heikki Remeksen mukaan kova ja voimakas Cabernet S muodostaa viinin rungon ja muut rypäleet (kuten varmaankin merlot tässä tapauksessa) tukevat sitä.

Tämä puteli lähti matkaan Alkosta hinnalla 18,40. Tuoksu oli ihan hyvä. Mun viininenään raparperia, hyvin vaisua vaniljaa (ehkä tammesta, jossa tämä viini on hetken oleskellut) ja maanläheisyyttä, vaikkapa märkää maata. Maku on suussa yllättävänkin soljuva, sanoisikohan konkarit notkeaksi? No minä sanon, että notkea olkoot! Käydään jossain postauksessa tarkemmin näitä kuvailuja ja niiden merkitystä läpi. En tiedä (tarviiko sitä nyt erikseen sanoa) voisiko pullossa lepäily parantaa tätä vuosien saatossa kuinka merkittävästi, mutta kyllä tämä hyvin maistui!

Ps. mun Face on palautettu, laittoman jäädytyksen jälkeen.

Kategoriassa Muu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *